Mikroprogramy - 2024/25

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Audyt urzędowy Systemu HACCP

Szczegóły
Kod MPR-AUSHACCP
Jednostka organizacyjna Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia inne formy kształcenia
Języki wykładowe polski
Czas trwania 3 miesiące
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Minione tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (15.05.2025 15:30 – 25.05.2025 23:59)

Mikroprogram skierowany jest do osób zawodowo związanych z urzędową kontrolą żywności w łańcuchu rolnospożywczym oraz sektorem prywatnym zajmującym się zapewnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności.
W szczególności pracownicom i pracownikom administracji rządowej realizującym zadania z zakresu urzędowej kontroli żywności, w tym Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, innych jednostek administracji zaangażowanych w nadzór nad bezpieczeństwem żywności oraz pracownicom i pracownikom firm sektora spożywczego, w tym działów jakości, zajmujących się wdrażaniem i nadzorowaniem procedur zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Wynikiem realizacji mikroprogramu jest uzyskanie umiejętności kompleksowej realizacji audytów systemu HACCP w zakładach przetwórstwa żywności pochodzenia zwierzęcego, w zakresie planowania, przeprowadzania i dokumentowania.

Po ukończeniu mikroprogramu uczestnik:

  • Charakteryzuje zasady funkcjonowania systemu HACCP oraz jego znaczenie w zapewniania bezpieczeństwa żywności.
  • Wyjaśnia wymagania prawne dotyczące systemu HACCP, w tym przepisy krajowe i unijne regulujące audyt urzędowy.
  • Rozróżnia etapy audytu HACCP oraz jego kluczowe elementy w kontekście kontroli urzędowej.
  • Planuje i przeprowadza audyty HACCP zgodnie z obowiązującymi przepisami i dobrymi praktykami audytorskimi.
  • Analizuje dokumentację HACCP oraz identyfikuje potencjalne niezgodności i zagrożenia.
  • Dokumentuje wyniki audytu, opracowuje raporty i formułuje zalecenia naprawcze zgodnie z procedurami kontroli urzędowej.
  • Uznaje znaczenie odpowiedzialności społecznej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
  • Respektuje zasady etyki zawodowej w pracy audytora HACCP i urzędowego kontrolera.

Liczba ECTS dla mikroprogramu - 8

Odniesienie do poziomu PRK/ERK - 6

szczegółowe informacje, w tym regulamin, zasady rekrutacji - na stronie: https://wmw.sggw.edu.pl/wydzial-medycyny-weterynaryjnej/mikroprogramy/